3D Filament bewaren

Silicagel helpt tegen vocht

Hoe kan ik het beste mijn 3D-filament bewaren?

Veel gebruikers van een 3D printer beginnen klein. Ze schaffen een geschikte 3D printer aan met daarbij één of een aantal spindels 3D filament waar ze dan mee gaan experimenteren.

Maar wat doe je met het filament als je klaar bent met printen?

Uiteraard koppel je de spindel los van de 3D printer. De kans is namelijk aanwezig dat je 3D filament anders afbreekt zodra je er de eerstvolgende keer mee aan de slag gaat. Het is altijd aan te raden om in het oog van de spindel een zakje silicagel te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat vocht tegen gegaan wordt.

Helaas is dit lang niet altijd voldoende. 3D printer filament is namelijk geen fan van vocht. Vandaar dat je spindels altijd vacuüm verpakt bij je afgeleverd worden. In de meeste gevallen zit er dan ook een zakje met silica bijgesloten, welke je dus kan blijven gebruiken bij de opslag van je filament.

Het meest ideale is dus, om je spindel weer terug te doen in die verpakking en die verpakking vacuüm te krijgen. Uiteraard is dat geen mogelijkheid, aangezien die verpakkingen daar niet geschikt voor zijn. Maar er zijn mogelijkheden om je filament op een goede manier op de slaan zodat je er lang plezier van kan hebben.


De opslag van je 3D filament

Er is een makkelijke manier om je spindels weer vacuüm verpakt te krijgen. Dit verlengt de kwaliteit en levensduur van je 3D filament aanzienlijk. En de kosten van deze manier van opslag zijn ook nog eens erg laag!

Er zijn speciale zakken te koop, vaak voor de opslag van kleding, waar een ventiel inzit. Deze vacuüm zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. In een zak van 50 cm bij 60 cm kun je 4 spindels opbergen. Eenmaal de zak dicht geritst, is het een kwestie van de stofzuigermond op het ventiel plaatsen en de lucht eruit zuigen. Geen zin om daar de stofzuiger voor te gebruiken? Er zijn speciale pompjes verkrijgbaar die daar ook geschikt voor zijn.

Na dit alles zijn de spindels weer vacuüm verpakt en op die manier beschermt tegen vocht. Een kind kan de was doen! Deze zakken kan je echt vele malen hergebruiken en kosten je slechts een paar euro.

Zelf koop ik deze zakken voordelig via Amazon.nl. Er is keuze uit meerdere formaten en de bezorging is vanaf 20 euro gratis. De pompjes zijn verkrijgbaar als je onderstaande afbeelding klikt:

Je 3D filament vacuüm verpakken verlengt de levensduur

2 gedachten over “3D Filament bewaren

  1. Ferry zegt:

    Kijk! Dit zijn tips waar je wat aan hebt! Ik verkoop Fiberlogy filament op mijn website en hier zit alles in een vacuüm zak! Elke keer netjes terug en in de doos bewaren! Je kan het ook in een plastic box stoppen met alle siliconen zakjes er bij! 😉

    ps. Toffe website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *