Het gebruik van 3D printers & filament in MKB | De juweliersbranche

3d print model

3D Filament en de juwelier

Tegenwoordig worden 3D printers en het daarbij behorende 3D filament veelvuldig gebruikt in het MKB. In dit item besteed ik aandacht aan de verschillende toepassingen hiervan in de juweliersbranche.


Protoypes, samples en mallen van 3D filament

Verschillende juweliers, goud- en zilversmeden maken tegenwoordig gebruik van 3D filament. De 3D printer wordt ingezet voor het maken van prototypes en samples van bijvoorbeeld ringen, armbanden en verschillende schakels.

Verder is 3D filament een goed materiaal voor het maken van modellen en mallen.


Voordelen van 3D filament en 3D printen in de juweliersbranche

Er zijn verschillende redenen waarom er in de juweliersbranche gebruik gemaakt van 3D printers en filament. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

  • Lage kosten voor het vervaardigen van samples, modellen en mallen. In het verleden moest je als smid of juwelier een lang en kostbaar traject in voor het laten maken van dit soort zaken. Het moest door een extern bedrijf ontworpen worden en vervolgens, vaak, door een ander extern bedrijf gegoten of gemaakt worden. Die bedrijven zaten in veel gevallen in verre landen.
  • Geen of korte levertijden. Heb je zelf als juwelier of edelsmid een 3D printer in je bezit? Dan is er geen levertijd voor je model of sample. Het is alleen wachten tot de 3D printer het vervaardigd heeft (wat soms wat uurtjes in beslag kan nemen). Besteed je het uit? Dan is er in de buurt vaak wel een bedrijf die je kan assisteren bij het ontwerpen en 3D printen van de sample of mal. Zij hebben alles in huis, zoals de juiste soort 3D filament en 3D printer. Er zijn verschillende specialisten die je het werk uit handen nemen. Voorbeelden zijn 3D On Demand en 3D fabriek.
  • Keuze uit verschillende materialen/ 3D filament soorten. Het mooie aan 3D printen is dat je met heel veel verschillende soorten 3D filament kan printen. Dit is wel afhankelijk van je 3D printer. Niet alle 3D printers kunnen alle of veel soorten filament verwerken. Heb je een veelzijdige 3D printer in je bezit? Dan heb je de mogelijkheid om het sterk 3D filament te printen, zoals ABS filament. Of met makkelijk handelbaar, biologisch afbreekbaar filament te werken, zoals PLA filament. Het bijzondere is, dat aan deze soorten 3D filament regelmatig materialen toegevoegd worden zoals aluminium, koper of hout. Hiermee creëer je veel betere look-and-feel van je sample of prototype.

Lees meer over:

>>> Wat PLA filament is.

>>> Wat is ABS filament.

>>> Welke soorten 3D filament er te koop zijn.

>>> Waar het grootste aanbod 3D filament te koop is.


3D geprinte hanger.
3D geprinte hanger van maker Nys1. Dit ontwerp is te vinden op Thingeverse.

Binnenkort meer, onder andere over de leerstof en praktijkopdrachten op juweliersscholen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *