HIPS filament | Soorten 3D filament

HIPS 3D filament olifanten

De eigenschappen van HIPS

HIPS Filament (high impact polystyrene) is een 3D printer filament die vergelijkbaar is met ABS filament. Het is ook zeer sterk, maar HIPS heeft in vergelijking met ABS een hogere slagvastheid. Dit houdt in dat je geprinte objecten tegen een stootje kunnen (vandaar high impact). Dit materiaal is daarom zeer geschikt voor het maken van 3D modellen die zwaarder belast moeten worden.

HIPS is een vrij populair 3D filament. Mede om die reden is het in meerdere toffe kleuren te koop.

Wat wel opvallend is, is dat HIPS een licht type filament is wat daarmee ook licht buigzaam is.

Tot slot geeft HIPS, net als ABS, bij gebruik een zeer sterke lucht van verbrand plastic. Goed ventileren tijdens het printen dus!

>>> Lees hier meer over ABS 3D printer filament


Bewerken van HIPS filament

Qua afwerking kan je met met HIPS filament 3D geprinte object verschillende kanten op. Dit filament kan je namelijk beschilderen. Verder kan je het object verlijmen en tot slot is het ook op te schuren.

HIPS 3D filament

HIPS als ondersteunend 3D filament

HIPS filament is te gebruiken als ondersteunend materiaal. Hiervoor moet je over een 3D printer beschikken die de mogelijkheid heeft om met minimaal twee verschillende 3D filamenten kan printen ((door middel van twee extruders of een dual-feed systeem).

Op die manier kan je zeer complexe 3D objecten maken met PLA of ABS filament zonder dat je daar het duurdere support filament PVA voor hoeft te gebruiken. HIPS filament is vele malen goedkoper dan PVA filament. Anders dan bij PVA, wat oplosbaar is in water, moet je je 3D object onderdompelen in limoneen. Het limoneen zorgt ervoor dat het HIPS filament oplost.

>>> Lees hier meer over PLA filament

>>> Lees hier meer over PVA 3D printer filament

>>> Lees hier meer over ondersteunend 3D filament


HIPS filament kopen

HIPS filament is bij meerdere stenen winkels verkrijgbaar omdat het een prettig materiaal is waar veel makers graag mee werken. Online zijn er een aantal aanbieders die veel merken en de tofste kleuren van dit type filament in het assortiment hebben.


3D printer settings bij HIPS

Voor de beste resultaten stel je je 3D printer in tussen de 220 en 260°C. Afhankelijk van je 3D printer en hot end zal je tot de meest geschikte temperatuur moeten komen. TIP: Print om mee te beginnen en klein test object om de juiste temperatuur te bepalen!

Het printbed kan tussen de 60 en 80°C ingesteld worden. Een verwarmd printbed voorkomt het kromtrekken (warping) van je 3D object.

>>> Lees hier meer over kromtrekken van je 3D object (warping)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *