3D Filament soorten | Wat is ABS filament?

LEGO is gemaakt van ABS filament

Wat is ABS filament? De eigenschappen..

Na PLA filament is ABS het meest populair onder de gebruikers van FDM 3D-printers. Waarom dat precies is, gaan we in dit artikel bespreken.

ABS filament (acrylonitril-butadieen-styreen) is een 3D-printer filament wat bestand is tegen hoge temperaturen tot 75°C. Dit filament heeft olie als basisproduct. Je maakt met ABS filament 3D objecten die stevig en robuust zijn en daarbij een lange levensduur hebben. Door deze sterke eigenschappen kan je er onderdelen mee printen die tegen een stootje kunnen.


ABS filament 3D printen

Om met ABS filament te printen moet je 3D printer over een verwarmd printbed beschikken. Door deze in te schakelen kan je warpen (vervormen/ kromtrekken) van je 3D object zoveel mogelijk voorkomen. Dit kan een lastig te voorkomen verschijnsel zijn. Je zal dan ook veelvuldig bezig zijn met het calibreren van je 3D printer. Zowel de snelheid van de printer als het printbed zal je goed moeten afstellen om tot een mooie print te komen.


Je ABS 3D object nabewerken

ABS filament kan je bewerken met aceton. Op die manier wordt je 3D object nog een heel stuk sterker dan het oorspronkelijk was. Het krijgt daarnaast een zeer gladde en glimmende structuur, en dat ziet er echt heel tof uit! Maar let goed op met het toepassen van deze nabewerking. Er komen veel schadelijke dampen bij vrij. Ventileren is dus van groot belang, maar lees je verder goed in alvorens deze bewerking toe te passen.

ABS 3D Filament

ABS filament 1.75mm & je 3D-pen

ABS filament met een diameter van 1.75 mm is een type filament wat gebruikt kan woorden voor vrijwel elke 3D pen. De objecten die je ermee maakt zijn een stuk steviger dan wanneer je met bijvoorbeeld PLA filament aan de slag gaat. We raden je aan om, net als bij gebruik van PLA, je 3D pen altijd te gebruiken in een goed geventileerde ruimte. De geur die vrijkomt is, zoals eerder vermeld, een zeer sterke verbrande plastic lucht. Niet heel fijn voor jezelf en je huisgenoten. Dit is anders dan bij PLA, waar bij gebruik van je 3D pen een licht zoete lucht vanaf komt.

>>> Lees hier meer over 3D pennen


Speciale ABS filament materialen

Omdat ABS filament erg populair is, zijn er veel verschillende kleuren en samenstelling van ABS verkrijgbaar. Er is er bijvoorbeeld geleidende ABS filament verkrijgbaar die elektriciteit geleid. Verder zijn er ook van kleur veranderende varianten te koop. Deze veranderen van kleur bij bepaalde temperaturen of wanneer ze in aanraking komen met UV-licht. ABS is ook verkrijgbaar als glow in the dark en in samenstellingen met bepaalde soorten metaal, zoals carbon en aluminium.


ABS filament kopen

Net als PLA, kan je ABS filament vrijwel bij elke webshop of stenen winkel kopen waar 3D printers verkocht worden. Online zijn er ook speciaalzaken die zich alleen of voornamelijk richten op de verkoop van 3D filament. Grootgrutters zoals Amazon.nl en webwinkels zoals Conrad en 3DJake hebben een groot aanbod 3D filament te koop staan.

De prijs van ABS is over het algemeen lager dan PLA filament omdat de grondstoffen waarvan ABS geproduceerd wordt een stuk goedkoper zijn.

Bekijk actuele prijzen voor ABS filament:


3D-printer settings voor ABS

Stel je 3D printer in op een temperatuur tussen de 230 en 240°C. Het printbed zal zo rond de 110°C warm moeten zijn voor het beste resultaat.


Wist je dat…

LEGO steentjes gemaakt zijn van ABS? 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *