De Beste 3D printer voor beginners (2023)

3D Printers voor kinderen

Wat is de beste 3D printer voor beginners?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Wat heb je te besteden? Wil je kleine leuke prints maken of juist grote? Moet de 3D printer in je huiskamer kunnen staan of richt je er een speciale ruimte of kamer voor in? Je bent beginner, maar wat is nou de beste 3D printer voor jou? Lees hier onze reviews en vergelijk!


Een vergelijking van 3D printers

In dit artikel bespreken we een drietal geschikte 3D printers voor beginners.


3D Printers voor thuis

Bij het 3D printer komen er verschillende, soms vervelende luchtjes vrij. Werk dus altijd in een goed geventileerde ruimte. Hoe minder je de printer aaneensluitend gebruikt, hoe minder nare luchtjes. Gebruik je je 3D printer dus veel een ook voor langere periode aan één stuk, dan raden we je aan een aparte ruimte hiervoor in te richten. Dat kan aparte kamer van je woning zijn, maar wat ook veel voorkomt, is dat je een werkplaats inricht in je schuur of op een andere locatie. Let daarbij op dat de werkplaats verwarmd kan worden. Zo houdt je vocht buiten de deur. Want vocht is de vijand van een 3D printer én filament. Maar ook is het van belang dat de ruimte goed te ventileren is. Verder is het uiteraard belangrijk dat de locatie voorzien is van elektra.


3D printers voor beginners

Laten we beginnen bij het begin: 3D printers voor beginners. Om te starten moet je rekening houden met een belangrijke zaken:

 • Prijs
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Betrouwbaarheid

Zowel de Creality Ender 3 als de Flashforge Finder houden rekening met de bovenstaande punten zodat je als beginner op een fijne manier aan de slag kan.

Creality Ender 3

Prijs
*Let op: Hier bespreken we de Ender 3 van de fabrikant Creality.
De Creality Ender 3 is zeer gunstig geprijsd. Voor onder de 300 euro staat deze 3D printer bij jou op locatie.

Gebruiksvriendelijkheid
Omdat de prijs aan de lage kant is, houdt dat in dit geval ook in dat je de printer zelf moet assembleren. Moeilijk is dit niet, maar mocht je er niet uitkomen, dan is er altijd nog YouTube waar je terecht kan. Hieronder hebben we een filmpje geplaatst waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de Creality  Ender 3 in elkaar moet zetten.

Heb je de Creality ealty Ender 3 volledig gemonteerd? Dan heeft de 3D printer een aantal zeer goede eigenschappen. Met een printbed van 220 mm x 220 mm x 250 mm heb je een groot oppervlak in huis waar je je objecten op kan printen.

Verder is de software voor de Creality Crealty Ender 3 open-source. Dit zorgt ervoor dat er continu nieuwe modificaties en updates beschikbaar zijn wat de printer ten goede komt. Mooie bijkomstigheid is dat dát weer zorgt voor een grote online community die je altijd kan raadplegen mocht er iets zijn waar je niet uit komt.

De kwaliteit van de 3D prints is uitermate goed te noemen. Er zijn verschillende 3D printers te koop voor veel meer geld die lang niet de kwaliteit bieden van de Creality Ender 3.

Creality Ender 3 3D Printer
Creality Ender 3

De Creality Ender 3 maakt gebruik van 1.75mm 3D filament. Wat ook pleit voor deze 3D printer, is dat je veel verschillende soorten filament kan gebruiken. Te gebruiken zijn o.a.:

 • ABS
 • PLA
 • TPU
 • PA/Nylon
 • Wood filled
 • Carbon filled
 • TPE
 • PETG

>>> Lees hier meer over verschillende soorten 3D filament

Betrouwbaarheid
Een nadeel van de Creality Ender 3 is dat het instellen van het printbed soms lastig kan zijn. Hier zal je even mee moeten oefenen om het onder de knie te krijgen.

Verder blijven de prints nog wel eens niet goed op het printbed bevestigd. Dit kan je oplossen door een adhesieproduct te gebruiken. Wij raden in zo’n geval altijd 3DLAC aan.

>>> Lees hier meer over adhesieproducten

De behuizing van de Creality Ender 3 is gemaakt van aluminium wat zorgt voor een zeer stabiele 3D printer. De extruder is zeer goed te noemen en door de nauwe doorvoer kan je er relatief makkelijk met ‘moeilijk hanteerbare’ 3D filamentsoorten als TPE en TPU filament werken.

[Lees hier meer over TPE en TPU 3D filament]

De Creality Ender 3 is een voordelige maar zeer betrouwbare 3D printer waar je lang plezier van zult hebben.

Bekijk hier de prijzen van de Creality Ender 3


Flashforge Finder

Prijs
Met een prijs van rond de 250 euro is de Flashforge Finder prettig geprijsd.

Gebruiksvriendelijkheid
Een groot voordeel van de Flashforge Finder is dat ie bij aanschaf compleet geassembleerd is. De afgesloten behuizing zorgt er verder voor dat er minder vervelende luchtjes vrijkomen. Deze specificaties zorgen ervoor dat het een 3D printer is die ook geschikt is voor kinderen.

Verder is een mooie specificatie dat je de printer kan laten werken via WiFi. Dit houdt in dat je je computer de printopdracht kan laten versturen naar de Flashforge Finder en op die manier gemakkelijk het printproces kan volgen.

Met een printbed van 140 x 140 x 140 mm kan je er leuke, maar niet al te grote prints me maken. De objecten die je ermee print zijn over het algemeen van prima kwaliteit.

De Flashforge Finder heeft een printbed die je niet kan verwarmen. Dit kan dus zorgen voor warping van je 3D prints.

 Flashforge Finder 3D printer
Flashforge Finder

De Flashforge Finder werkt alleen met PLA filament. Dit is het meest populaire 3D filament, dus dat hoeft niet perse als nadeel te worden ervaren. Wel is het zo, dat de meeste spindels PLA in de meeste gevallen niet passen op de spindelhouder van de Flashforge Finder. Dit houdt dus in, dat je veelal alleen specifiek door Flashforge vervaardigde spindels PLA moet kopen.

>>> Lees hier meer over PLA filament

Betrouwbaarheid
De Flashforge Finder is een robuuste 3D printer die tegen een stootje kan. Ook dit zorgt ervoor dat ie uitermate geschikt is voor de jongere gebruiker.

Verder is het een zeer stille 3D printer, iets wat opvalt in vergelijking met de andere 3D printers die te koop zijn.

De Flashforge Finder is een leuke, handzame 3D printer, geschikt voor zowel beginners als voor de jongere mens.

Bekijk de prijzen van de FlashForge Finder


Anycubic i3 Mega

Geen zelfbouw, maar wel ideaal voor de hobbyist, is de Anycubic i3 Mega.

Prijs
De i3 Mega is rond de 250 euro zeer gunstig geprijsd.

Gebruiksvriendelijkheid
De i3 Mega is een simpele, handzame 3D printer die volledig geassembleerd geleverd wordt. De printer doet wat ie moet doen, namelijk 3D printen. En dat doet ie niet onverdienstelijk.

De printer is voorzien van een verwarmd printbed. Met een printsnelheid van 100 mm/s is de i3 Mega niet heel snel, maar de prints zijn van goed kwaliteit.

Anycubic i3 Mega 3D printer
Anycubic i3 Mega

Voorzien van een handig touchscreen en een extruder die van goede kwaliteit is, kan je als hobbyist met deze 3D printer prima uit de voeten.

Verschillende filamenten zijn bruikbaar voor de i3 Mega:

 • PLA
 • ABS
 • PETG
 • ASA
 • TPU

Let wel op dat alleen 1.75mm filament compatible is met de i3 Mega.

Betrouwbaarheid
De Anycubic i3 Mega is met zijn metalen frame een robuuste, betrouwbare 3D printer die, zogezegd, doet wat ie moet doen. Een perfecte 3D printer voor de hobbyist en door de lage prijs ook uiterst geschikt voor de beginnende 3D print enthousiasteling!

Bekijk de prijzen voor de Anycubic i3


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *