De Beste 3D Printers (2023)

3D printer | 3D Filament Info

Wat is de beste 3D printer?

Ben je van plan je eerste 3D printer aan te schaffen? Of ben je al wat verder gevorderd en ga je je tweede 3D printer kopen? Ben je nog geen 15 jaar en wil je je gaan storten op de wondere wereld van het 3D printen? Gebruik je ‘em professioneel of zakelijk? Of ben je juist een hobbyist? Wat is je budget? Zoveel mensen, zoveel soorten 3D printers. Maar wat is nou de beste 3D printer om 2021 aan te schaffen, specifiek voor jouw situatie?


3D printers: Een vergelijking

Voor ieder wat wils. Zo werkt het dus ook met 3D printers. In dit artikel maken we een vergelijking tussen de verschillende 3D printers. Zo kan je voor jezelf beslissen welke het beste bij jou past.


Beste 3D printer voor thuis

In principe zijn alle 3D printers die we gaan bespreken geschikt voor thuis. Houd er in alle gevallen rekening mee, dat werken met een 3D printer kan zorgen voor vervelende luchtjes. Je werkt immers met kunststof en als je kunststof verwarmt smelt het. En gesmolten kunststof…. juist, dat dus ; )

Werk altijd in een goed geventileerde ruimte. Hoe minder je de printer aaneensluitend gebruikt, hoe minder nare luchtjes. Gebruik je je 3D printer dus veel een ook voor langere periode aan één stuk, dan raden we je aan een aparte ruimte hiervoor in te richten. Dat kan aparte kamer van je woning zijn, maar wat ook veel voorkomt, is dat je een werkplaats inricht in je schuur of op een andere locatie. Let daarbij op dat de werkplaats verwarmd kan worden. Zo houdt je vocht buiten de deur. Want vocht is de vijand van een 3D printer én filament. Maar ook is het van belang dat de ruimte goed te ventileren is. Verder is het uiteraard belangrijk dat de locatie voorzien is van elektra.


Wat is de beste 3D printer voor beginners?

Laten we beginnen bij het begin: 3D printers voor beginners. Om te starten moet je rekening houden met een belangrijke zaken:

 • Prijs
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Betrouwbaarheid

Zowel de Creality Ender 3 als de Flashforge Finder houden rekening met de bovenstaande punten zodat je als beginner op een fijne manier aan de slag kan.


Creality Ender 3

Prijs
*Let op: Hier bespreken we de Ender 3 van de fabrikant Creality.

De Creality Ender 3 is zeer gunstig geprijsd. Voor onder de 250 euro staat deze 3D printer bij jou op locatie.

Creality Ender 3 3D printer
Creality Ender 3

Gebruiksvriendelijkheid
Omdat de prijs aan de lage kant is, houdt dat in dit geval ook in dat je de printer zelf moet assembleren. Moeilijk is dit niet, maar mocht je er niet uitkomen, dan is er altijd nog YouTube waar je terecht kan. Hieronder hebben we een filmpje geplaatst waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de Creality  Ender 3 in elkaar moet zetten.

Heb je de Creality Ender 3 volledig gemonteerd? Dan heeft de 3D printer een aantal zeer goede eigenschappen. Met een printbed van 220 mm x 220 mm x 250 mm heb je een groot oppervlak in huis waar je je objecten op kan printen.

Verder is de software voor de Creality Crealty Ender 3 open-source. Dit zorgt ervoor dat er continu nieuwe modificaties en updates beschikbaar zijn wat de printer ten goede komt. Mooie bijkomstigheid is dat dát weer zorgt voor een grote online community die je altijd kan raadplegen mocht er iets zijn waar je niet uit komt.

De kwaliteit van de 3D prints is uitermate goed te noemen. Er zijn verschillende 3D printers te koop voor veel meer geld die lang niet de kwaliteit bieden van de Creality Ender 3.

De Creality Ender 3 maakt gebruik van 1.75mm 3D filament. Wat ook pleit voor deze 3D printer, is dat je veel verschillende soorten filament kan gebruiken. Te gebruiken zijn o.a.:

 • ABS
 • PLA
 • TPU
 • PA/Nylon
 • Wood filled
 • Carbon filled
 • TPE
 • PETG

>>> Lees hier meer over de verschillende soorten 3D filament

Betrouwbaarheid
Een nadeel van de Creality Ender 3 is dat het instellen van het printbed soms lastig kan zijn. Hier zal je even mee moeten oefenen om het onder de knie te krijgen.

Verder blijven de prints nog wel eens niet goed op het printbed bevestigd. Dit kan je oplossen door een adhesieproduct te gebruiken. Wij raden in zo’n geval altijd 3DLAC aan.

>>> Lees hier meer over adhesieproducten

De behuizing van de Creality Ender 3 is gemaakt van aluminium wat zorgt voor een zeer stabiele 3D printer. De extruder is zeer goed te noemen en door de nauwe doorvoer kan je er relatief makkelijk met ‘moeilijk hanteerbare’ 3D filamentsoorten als TPE en TPU filament werken.

[Lees hier meer over TPE en TPU filament]

De Creality Ender 3 is een voordelige maar zeer betrouwbare 3D printer waar je lang plezier van zult hebben.

Bekijk hier de prijzen van de Creality Ender 3


Flashforge Finder

Prijs
Met een prijs van rond de 250 euro is de Flashforge Finder prettig geprijsd.

Flashforge Finder 3D printer
Flashforge Finder

Gebruiksvriendelijkheid
Een groot voordeel van de Flashforge Finder is dat ie bij aanschaf compleet geassembleerd is. De afgesloten behuizing zorgt er verder voor dat er minder vervelende luchtjes vrijkomen. Deze specificaties zorgen ervoor dat het een 3D printer is die ook geschikt is voor kinderen.

Verder is een mooie specificatie dat je de printer kan laten werken via WiFi. Dit houdt in dat je je computer de printopdracht kan laten versturen naar de Flashforge Finder en op die manier gemakkelijk het printproces kan volgen.

Met een printbed van 140 x 140 x 140 mm kan je er leuke, maar niet al te grote prints me maken. De objecten die je ermee print zijn over het algemeen van prima kwaliteit. 

De Flashforge Finder heeft een printbed die je niet kan verwarmen. Dit kan dus zorgen voor warping van je 3D prints.

[Lees hier meer over warping]

De Flashforge Finder werkt alleen met PLA filament. Dit is het meest populaire 3D filament, dus dat hoeft niet perse als nadeel te worden ervaren. Wel is het zo, dat de meeste spindels PLA in de meeste gevallen niet passen op de spindelhouder van de Flashforge Finder. Dit houdt dus in, dat je veelal alleen specifiek door Flashforge vervaardigde spindels PLA moet kopen.

>>> Lees hier meer over PLA filament

Betrouwbaarheid
De Flashforge Finder is een robuuste 3D printer die tegen een stootje kan. Ook dit zorgt ervoor dat ie uitermate geschikt is voor de jongere gebruiker.

Verder is het een zeer stille 3D printer, iets wat opvalt in vergelijking met de andere 3D printers die te koop zijn.

De Flashforge Finder is een leuke, handzame 3D printer, geschikt voor zowel beginners als voor de jongere mens.

Bekijk de prijzen van de FlashForge Finder


3D Printers voor kinderen

Wil je een 3D printer kopen voor je telg? Dan is dat ook mogelijk. Het aanbod is dan niet heel erg groot, maar er zijn wel degelijk 3D printers die ook geschikt zijn voor de jonge enthousiasteling. Ook hier letten we op de onderstaande punten:

 • Prijs
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Betrouwbaarheid

Voor kids zijn er momenteel 2 geschikte 3D printers op de markt: De eerder besproken Flashforge Finder en de XYZprinting Da Vinci Junior.


XYZprinting Da Vinci Junior

Prijs
Er zijn een aantal verschillende varianten van de Da Vinci Junior op de markt. Prijzen variëren tussen de 300 euro en 600 euro. In alle gevallen heb je dan een zeer gebruiksvriendelijke 3D printer in huis.

We bespreken hier de specificaties die het merendeel van de beschikbare varianten met elkaar gemeen hebben. Uiteraard geldt per variant: Hoe duurder, hoe meer en beter de specificaties. Zo heeft de duurdere variant WiFi connectie, heeft de nieuwste een verwarmd printbed en is er een type die een iets grote printoppervlak heeft dan al z’n broertjes.

XYZprinting Da Vinci Junior 3D printer
XYZprinting Da Vinci Junior

Gebruiksvriendelijkheid
De XYZprinting Da Vinci Junior wordt compleet geassembleerd aan je geleverd. Geen gedoe dus met schroefjes en boutjes. Daarnaast is de 3D printer volledig gekalibreerd als je de stekker in het stopcontact doet. Je kan dus direct aan de slag!

Door de afgesloten behuizing komen er minder vervelende luchtjes vrij, en dat is wel zo prettig.

Met een printbed van 15 x 15 x 15 cm kan je met de Da Vinci Junior leuke prints maken. Deze zijn, net als bij de Flashforge Finder, van niet al te groot formaat. De objecten die je ermee print zijn van prima kwaliteit.

De Da Vinci Junior heeft een printbed die je niet kan verwarmen. Dit kan dus zorgen voor warping van je 3D prints.

[Lees hier meer over warping]

De Da Vinci Junior werkt alleen met PLA filament. Dit hoeft niet meteen een nadeel te zijn. PLA is namelijk het meest gebruikte 3D filament en zorgt bij het printen voor een zoetige lucht.

Geschikt PLA filament is alleen filament van de fabrikant van de Da Vinci Junior, XYZprinting. Dit filament is over het algemeen aan de prijzige kant.

Betrouwbaarheid
De Da Vinci Junior van XYZprinting is vervaardigd van hard kunststof en kan prima tegen een stootje. Onderdelen zoals de extruder zijn met één druk op de knop makkelijk te vervangen.

Met de XYZprinting Da Vinci Junior heb je een leuke 3D printer in huis waar jij en je kind veel plezier aan zullen beleven.

Bekijk de prijzen van de verschillende XYZprinting Da Vinci Junior printers


3D pennen voor kinderen

3D Pen Advanced
3D Pen Advanced

Heb je zoiets van: “Een 3D printer vind ik nog net even niet geschikt voor mijn kind”? Maar je wilt je kind wel in aanraking laten komen met de wereld van 3D printen? Denk dan eens aan het aanschaffen van een 3D pen. Dit apparaat is zeer leuk en leerzaam voor jong en oud en is voor relatief weinig geld te koop. We hebben een speciaal artikel aan de 3D pen gewijd:

>>> Lees meer over de 3D pen


3D printers voor professioneel gebruik

Ben je iemand die de volgende stap wilt zetten in je 3D print hobby of ga je voor een professionele 3D printer om in te zetten voor je bedrijf? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Dit zijn 3D printers uit het hogere segment. Je prints zullen van zeer hoge kwaliteit zijn en het aantal mogelijkheden en specificaties zijn uitmuntend te noemen. Dé ideale 3D printer dus, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan.

We letten bij onze reviews op de onderstaande punten:

 • Prijs
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Betrouwbaarheid

We hebben een drietal top 3D printers voor je op een rijtje gezet, namelijk de CraftUnique CraftBot Plus, de Ultimaker S5 en de Raise3D Pro 2.


CraftUnique CraftBot Plus

Prijs
Met een prijskaartje van van zo’n 1200 euro is de CraftUnique CraftBot Plus de voordeligste van de drie. Voor dat geld heb je een zeer volwassen 3D printer.

CraftUnique CraftBot Plus 3D printer
CraftUnique CraftBot Plus

Gebruiksvriendelijkheid
De CraftBot Plus wordt compleet gemonteerd geleverd en heeft WiFi connectiviteit.

De CraftBot Plus is voorzien van een veelzijdig touchscreen waarmee je onder andere kan kiezen voor verschillende bruikbare 3D filamenten. Eenmaal een keuze gemaakt, stelt de CraftBot Plus zicht automatisch in zodat je direct aan de slag kan.

Met een bouwoppervlak van 250 x 200 x 200 mm kan je redelijk grote objecten printen. Het verwarmde printbed zorgt ervoor dat je veel verschillende soorten 3D filament gebruikt kunnen worden, zoals:

 • PLA
 • ABS
 • PETG
 • Wood
 • PETG
 • TPE (wel wat uitdagender om mee te werken, red.)
 • TPU (idem aan TPE, red.)
 • Nylon/PA
 • Wood, Brons, Carbon, etc
 • PVA

Dankzij de 100 micron resolutie print de CraftBot Plus met hoge precisie zeer hoge kwaliteit objecten.

De CraftBot Plus heeft een printsnelheid van 50-200 mm/s.

Een unieke specificatie is dat het gehele printbed uit de printer gehaald kan worden. Op die manier kan je eenvoudig je prints van het printbed verwijderen en het bed schoonmaken.

De software die de CraftBot Plus gebruikt is open source. Dit zorgt voor veel mods en updates. Daarnaast is er een levendige online community waar je terecht kan voor al je vragen en antwoorden.

Betrouwbaarheid
Met een uit aluminium vervaardigde behuizing en industrieel ogende printer heb je met de CraftUnique CraftBot Plus een zeer stabiele en betrouwbare 3D printer in huis.  

Het eerder besproken verwijderbare printbed is een pluspunt. Het zorgt voor veel gemak en  het langer meegaan van je printbed.

Met de CraftUnique CraftBot Plus heb je voor relatief weinig geld een zeer goede printer om de volgende stap mee te zetten of om voor je business te gebruiken.

Bekijk de prijzen voor de CraftUnique CraftBot Plus


Ultimaker S5

Prijs
UM S5 is hoog geprijsd rond de 6000 euro. Je bent dan wel in het bezit van een geweldige 3D printer!

Ultimaker S5 3D printer
Ultimaker S5

Gebruiksvriendelijkheid
De UM S5 wordt compleet gemonteerd afgeleverd en je kan de printer verbinden met WiFi en voorzien van een camera. Daarbij is de S5 één van de weinige printers waarvoor je een Android of iOS app voor kan downloaden op je smartphone om je printproces nóg beter in de gaten te houden. De printer is plug and play, wat betekend dat je na installatie vrij snel aan de slag kan gaan.

De installering, setup en het gebruik van de S5 is ontzettend gemakkelijk. Door het handige touchscreen kost het je amper moeite om je eerste object geprint te hebben. Dit komt ook mede door de vooraf geprogrammeerde profielen voor verschillende soorten filament. Deze kan je inladen en je print wordt direct gestart.

De UM S5 heeft twee extruders. Dit maakt printen met ondersteuning van bijvoorbeeld PVA filament zeer makkelijk.

>>> Lees hier meer over PVA filament

Met een printvolume van 330 x 240 x 300 mm kan je grote objecten printen. Met een resolutie van 200 – 20 micron (met een nozzle van 0.4mm) geeft de S5 prints van uitstekende kwaliteit. Het verwarmde printbed is op geavanceerde manier af te stellen.

De UM S5 heeft een printsnelheid van <24 mm/s.

De sensoren die aanwezig zijn, signaleren wanneer het 3D filament bijna op is. De UM S5 gaat dan automatisch op pauze en pas weer printen als er nieuw filament wordt ingeladen. Erg handig wanneer je een groot object aan het printen bent!

Wat als ónhandig kan worden ervaren, is dat de S5 één spoelhouder heeft waar je twee spindels filament op kan plaatsen. Wil je dus de eerste verwisselen, dan moet de tweede er eerst afgehaald worden. Je wilt van de 2e spindel niet eerst het filament uit de extruder halen, en met een beetje manoeuvreren lukt dit ook best wel. Maar een tweede spindelhouder had prettiger geweest.

De UM S5 werkt met 2.85 mm filament. Elk merk is bruikbaar en zal goed printen. Wat wél handig is aan het eigen merk filament van Ultimaker, is dat er een chip in de spindel aanwezig is met informatie over het op de spindel aanwezige filament. Wanneer je de spindel op de houder van de S5 plaatst, zal de printer het herkennen en de standaard printinstellingen inladen. Erg handig, als je het ons vraagt!

Bruikbare soorten filament voor de S5 zijn onder andere:

 • PLA
 • ABS
 • PC
 • TPE en TPU (wel wat uitdagender om mee te werken)
 • PETG
 • PVA
 • Nylon/PA
 • Wood, Carbon, etc.
 • HIPS

Betrouwbaarheid
De UM S5 is een grote maar uiterst stabiele 3D printer. De behuizing is zeer sterk en de onderdelen zijn van hoge, duurzame kwaliteit. Het is echt een fantastische 3D printer voor professioneel gebruik of wanneer je voor je zaak gebruik maakt van 3D printing.

Bekijk de prijzen voor de Ultimaker S5

Wil je graag een Ultimaker, maar dan iets voordeliger? Bekijk dan eens de Ultimaker 3. Dit is een Ultimaker met alle snufjes net iets minder goed uitgewerkt dan de S5 maar nog steeds een 3D printer uit het top segment.

Bekijk prijzen van de Ultimaker 3


Raise3D Pro 2

Prijs
Deze zeer volwassen en volledige 3D printer heeft een prijs van rond de 4500 euro.

Raise3D Pro 2 3D printer
Raise3D Pro 2

Gebruiksvriendelijkheid
Compleet geassembleerd wordt de Pro 2 afgeleverd. Door de WiFi connectiviteit in combinatie met de aanwezige camera kan je je printproces goed in de gaten houden.

Met een groot bouwoppervlake van 305 x 305 x 300 mm en een resolustie van 10 – 250 micron levert de Pro 2 uitstekende kwaliteit prints.

De printer heeft een snelheid van 30 – 150 mm/s.

De dual extruder maakt grote prints van uitstekende kwaliteit zeer goed mogelijk. De extruders worden met filament gevoed door twee aparte spindelhouders.

Om warping te voorkomen, heeft de Pro 2 een silicone heating bed. Dit zorgt ervoor dat de warmte geleidelijk verdeeld wordt over het bouwoppervlak.

Een mooie specificatie is het aanwezige luchtfilter. Deze filtert meer dan 90% van de luchtdeeltjes. Dat scheelt een hele hoop nare luchtjes!

De aanwezige batterij zorgt ervoor dat bij een korte stroomstoring de printer gewoon blijft werken.

De Pro 2 werkt met 1.75mm filament, waaronder:

 • PLA
 • ABS
 • PC
 • PETG
 • TPU en TPE
 • HIPS
 • PA/Nylon
 • Wood, Bronze, etc.

De printer is voorzien van een run-out sensor. Deze zorgt ervoor dat je een melding krijgt als het filament opraakt.

Betrouwbaarheid
De Raise3D Pro 2 is een zeer degelijke 3D printer met hoogwaardige onderdelen. De onderdelen zijn van zeer goede kwaliteit. Al met al is dit een uitstekende 3D printer wanneer je professioneel aan de slag wilt gaan.

Bekijk de prijzen voor de Raise3D Pro 2

Benieuwd naar zijn grote broer met o.a. een bouwoppervlak van 30,5 x 30,5 x 60 cm? Check dan de Rais3D Pro 2 Plus!


Bekijk hier de specs en prijzen


De beste 3D printer voor de hobbyist

Wordt jij altijd gevraagd als er bij iemand iets gerepareerd moet worden? Ben je goed met je handen en een echte knutselaar? Dan zijn er voor jou ook geweldige 3D printers te koop. Dit zijn de projecten waar je uren mee bezig kan zijn.

We hebben er twee gevonden die als beste uit de bus komen. We letten hier weer op de onderstaande punten:

 • Prijs
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Betrouwbaarheid

Prusa i3 MK3S

Prusa i3 MK3S 3D printer
Prusa i3 MK3S

Prijs
Deze zelfbouw DIY 3D printer is verkrijgbaar tussen de 750 en 800 euro. De volledige gemonteerde versie kost rond de 1000 euro.

Gebruiksvriendelijkheid
DIY: Zoals aangegeven moet je van goede huizen komen en erg handig zijn om met de DIY 3D printer aan de slag te gaan. Het is een bouwpakket van A tot Z. Het kost de nodige man-uren om de printer volledig geassembleerd te krijgen.

Eenmaal gemonteerd (of reeds gemonteerd wanneer je gekozen hebt voor de geassembleerde variant) is het een geweldige 3D printer. Door de grote en enthousiaste online community zijn er continu nieuw mods en updates beschikbaar waar je mee aan de slag kan. Uiteraard kan je hier ook terecht met al je vragen.

Deze stille 3D printer heeft als goede eigenschap dat het een ‘straight-forward’ printer is die makkelijk in gebruik is.

Met een bouwvolume tot 25 x 21 x 21 cm en een printsnelheid van 200+ mm / s levert de MK3S prints van hoge kwaliteit.

Het verwarmde printbed is voorzien van auto-leveling. Dit zorgt ervoor dat je eerste print van goede kwaliteit is.

De MK3S werkt standaard met 1.75mm filament. Verschillende soorten 3D filament zijn bruikbaar, waaronder:

 • ABS
 • PLA
 • PET
 • PETG
 • ASA
 • Wood, Bronze, etc.
 • PC
 • HIPS

Betrouwbaarheid
Deze zelfbouw 3D printer is van hoge kwaliteit, maar het blijft een bouwpakket. Zorg dat je de stabiliteit goed in de gaten houdt als je zelf aanpassingen doorvoert. De Prusa i3 MK3S  is hét ideale bouwproject als je houdt van een uitdaging én 3D printen!

Bekijk de prijzen voor de Prusa i3 MK3S


Anycubic i3 Mega S

Een goede, voordelige zelfbouw 3D printer, ideaal voor de hobbyist: de Anycubic i3 Mega S.

Prijs
De i3 Mega S is rond de 300 euro zeer gunstig geprijsd.

Anycubic i3 Mega S 3D Printer
Anycubic i3 Mega S

Gebruiksvriendelijkheid
De i3 Mega S is een simpele, handzame 3D printer die volledig als bouwpakket geleverd wordt. De printer doet wat ie moet doen, namelijk 3D printen. En dat doet ie niet onverdienstelijk.

De printer is voorzien van een verwarmd printbed. Met een printsnelheid van 100 mm/s is de i3 Mega S niet super snel, maar de prints zijn van goed kwaliteit.

Voorzien van een handig touchscreen en een extruder die van goede kwaliteit is, kan je als hobbyist met deze 3D printer prima uit de voeten.

Verschillende filamenten zijn bruikbaar voor de i3 Mega S:

 • PLA
 • ABS
 • PETG
 • ASA
 • TPU

Let wel op dat alleen 1.75mm filament compatible is met de Mega i3 S.

Met een bouwoppervlak van 210 x 210 x 205 mm zal je prima uit de voeten kunnen.

Betrouwbaarheid
De Anycubic i3 Mega S is met zijn metalen frame een robuuste, betrouwbare 3D printer die, zogezegd, doet wat ie moet doen. Een perfecte 3D printer voor de hobbyist en door de lage prijs ook uiterst geschikt voor de beginnende 3D print enthousiasteling!

Bekijk de prijzen voor de Anycubic i3 Mega S


Beste betaalbare 3D printer

Daarmee komen we meteen bij de vraag: Wat is de best betaalbare 3D printer?

De Anycubic i3 Mega S is een zeer goede 3D printer met een prijskaartje rond de 300 euro. Deze printer doet wat ie moet doen, en dat doet ie zeer goed.

Wil je een geassembleerde 3D printer, met goede specificaties en mogelijkheden? Denk dan eens aan de Creality Ender 3. Voor rond de 300 euro heb je deze vrij volwassen 3D printer thuis staan.


3D printers: Wat is de beste koop?

Welke 3D printer kan jou nou het beste kopen dan? Dat is dus geheel afhankelijk van je budget en waar je de printer voor gaat gebruiken. Hoe hoger je eisen en wensen, hoe hoger de prijs van de printer. Je kan het dus zo gek maken als je zelf wilt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *