De Beste Professionele 3D printers (2024)

De beste professionele 3D printers

3D printers voor professioneel gebruik

Ben je iemand die de volgende stap wilt zetten in je 3D print hobby of ga je voor een professionele 3D printer om in te zetten voor je bedrijf? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Dit zijn 3D printers uit het hogere segment. Je prints zullen van zeer hoge kwaliteit zijn en het aantal mogelijkheden en specificaties zijn uitmuntend te noemen. Dé ideale 3D printer dus, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan.

We letten bij onze reviews op de onderstaande punten:

 • Prijs
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Betrouwbaarheid

We hebben een drietal top 3D printers voor je op een rijtje gezet, namelijk de CraftUnique CraftBot Plus, de Ultimaker S5 en de Raise3D Pro 2.


CraftUnique CraftBot Plus

Prijs
Met een prijskaartje van van zo’n 1200 euro is de CraftUnique CraftBot Plus de voordeligste van de drie. Voor dat geld heb je een zeer volwassen 3D printer.

Gebruiksvriendelijkheid
De CraftBot Plus wordt compleet gemonteerd geleverd en heeft WiFi connectiviteit.

CraftUnique CraftBot Plus 3D printer
CraftUnique CraftBot Plus 3D printer

De CraftBot Plus is voorzien van een veelzijdig touchscreen waarmee je onder andere kan kiezen voor verschillende bruikbare 3D filamenten. Eenmaal een keuze gemaakt, stelt de CraftBot Plus zicht automatisch in zodat je direct aan de slag kan.

Met een bouwoppervlak van 250 x 200 x 200 mm kan je redelijk grote objecten printen. Het verwarmde printbed zorgt ervoor dat je veel verschillende soorten 3D filament gebruikt kunnen worden, zoals:

 • PLA
 • ABS
 • PETG
 • Wood
 • TPE (wel wat uitdagender om mee te werken, red.)
 • TPU (idem aan TPE, red.)
 • Nylon/PA
 • Wood, Brons, Carbon, etc
 • PVA

Dankzij de 100 micron resolutie print de CraftBot Plus met hoge precisie zeer hoge kwaliteit objecten.

De CraftBot Plus heeft een printsnelheid van 50-200 mm/s.

Een unieke specificatie is dat het gehele printbed uit de printer gehaald kan worden. Op die manier kan je eenvoudig je prints van het printbed verwijderen en het bed schoonmaken.

De software die de CraftBot Plus gebruikt is open source. Dit zorgt voor veel mods en updates. Daarnaast is er een levendige online community waar je terecht kan voor al je vragen en antwoorden.

Betrouwbaarheid
Met een uit aluminium vervaardigde behuizing en industrieel ogende printer heb je met de CraftUnique CraftBot Plus een zeer stabiele en betrouwbare 3D printer in huis.  

Het eerder besproken verwijderbare printbed is een groot pluspunt. Het zorgt voor veel gemak en het langer meegaan van je printbed.

Met de CraftUnique CraftBot Plus heb je voor relatief weinig geld een zeer goede printer om de volgende stap mee te zetten of om voor je business te gebruiken.

Bekijk de prijzen voor de CraftUnique CraftBot Plus


Ultimaker S5

Prijs
UM S5 is hoog geprijsd rond de 6000 euro. Je bent dan wel in het bezit van een geweldige 3D printer!

Gebruiksvriendelijkheid
De UM S5 wordt compleet gemonteerd afgeleverd en je kan de printer verbinden met WiFi en voorzien van een camera. Daarbij is de S5 één van de weinige printers waarvoor je een Android of iOS app voor kan downloaden op je smartphone om je printproces nóg beter in de gaten te houden. De printer is plug and play, wat betekend dat je na installatie vrij snel aan de slag kan gaan.

De installering, setup en het gebruik van de S5 is ontzettend gemakkelijk. Door het handige touchscreen kost het je amper moeite om je eerste object geprint te hebben. Dit komt ook mede door de vooraf geprogrammeerde profielen voor verschillende soorten filament. Deze kan je inladen en je print wordt direct gestart.

Ultimaker S5 3D printer
Ultimaker S5 3D printer

De UM S5 heeft twee extruders. Dit maakt printen met ondersteuning van bijvoorbeeld PVA filament zeer makkelijk.

Met een printvolume van 330 x 240 x 300 mm kan je grote objecten printen. Met een resolutie van 200 – 20 micron (met een nozzle van 0.4mm) geeft de S5 prints van uitstekende kwaliteit. Het verwarmde printbed is op geavanceerde manier af te stellen.

De UM S5 heeft een printsnelheid van <24 mm/s.

De sensoren die aanwezig zijn, signaleren wanneer het 3D filament bijna op is. De UM S5 gaat dan automatisch op pauze en pas weer printen als er nieuw filament wordt ingeladen. Erg handig wanneer je een groot object aan het printen bent!

Wat als ónhandig kan worden ervaren, is dat de S5 één spoelhouder heeft waar je twee spindels filament op kan plaatsen. Wil je dus de eerste verwisselen, dan moet de tweede er eerst afgehaald worden. Je wilt van de 2e spindel niet eerst het filament uit de extruder halen, en met een beetje manoeuvreren lukt dit ook best wel. Maar een tweede spindelhouder had prettiger geweest.

De UM S5 werkt met 2.85 mm filament. Elk merk is bruikbaar en zal goed printen. Wat wél handig is aan het eigen merk filament van Ultimaker, is dat er een chip in de spindel aanwezig is met informatie over het op de spindel aanwezige filament. Wanneer je de spindel op de houder van de S5 plaatst, zal de printer het herkennen en de standaard printinstellingen inladen. Erg handig, als je het ons vraagt!

Bruikbare soorten filament voor de S5 zijn onder andere:

 • PLA
 • ABS
 • PC
 • TPE en TPU (wel wat uitdagender om mee te werken)
 • PETG
 • PVA
 • Nylon/PA
 • Wood, Carbon, etc.
 • HIPS

Betrouwbaarheid
De UM S5 is een grote maar uiterst stabiele 3D printer. De behuizing is zeer sterk en de onderdelen zijn van hoge, duurzame kwaliteit. Het is echt een fantastische 3D printer voor professioneel gebruik of wanneer je voor je zaak gebruik maakt van 3D printing.


Wil je graag een Ultimaker, maar dan iets voordeliger? Bekijk dan eens de Ultimaker 3. Dit is een Ultimaker met alle snufjes net iets minder goed uitgewerkt dan de S5 maar nog steeds een 3D printer uit het top segment.

Ultimaker 3
Ultimaker 3


Raise3D Pro 2

Prijs
Deze zeer volwassen en volledige 3D printer heeft een prijs van rond de 4500 euro.

Gebruiksvriendelijkheid
Compleet geassembleerd wordt de Pro 2 afgeleverd. Door de WiFi connectiviteit in combinatie met de aanwezige camera kan je je printproces goed in de gaten houden.

Met een groot bouwoppervlake van 305 x 305 x 300 mm en een resolustie van 10 – 250 micron levert de Pro 2 uitstekende kwaliteit prints.

De printer heeft een snelheid van 30 – 150 mm/s.

Raise3D Pro 2 3D printer
Raise3D Pro 2 3D printer

De dual extruder maakt grote prints van uitstekende kwaliteit zeer goed mogelijk. De extruders worden met filament gevoed door twee aparte spindelhouders.

Om warping te voorkomen, heeft de Pro 2 een silicone heating bed. Dit zorgt ervoor dat de warmte geleidelijk verdeeld wordt over het bouwoppervlak.

Een mooie specificatie is het aanwezige luchtfilter. Deze filtert meer dan 90% van de luchtdeeltjes. Dat scheelt een hele hoop nare luchtjes!

De aanwezige batterij zorgt ervoor dat bij een korte stroomstoring de printer gewoon blijft werken.

De Pro 2 werkt met 1.75mm filament, waaronder:

 • PLA
 • ABS
 • PC
 • PETG
 • TPU en TPE
 • HIPS
 • PA/Nylon
 • Wood, Bronze, etc.

De printer is voorzien van een run-out sensor. Deze zorgt ervoor dat je een melding krijgt als het filament opraakt.

Betrouwbaarheid
De Raise3D Pro 2 is een zeer degelijke 3D printer met hoogwaardige onderdelen. De onderdelen zijn van zeer goede kwaliteit. Al met al is dit een uitstekende 3D printer wanneer je professioneel aan de slag wilt gaan.

Benieuwd naar zijn grote broer met o.a. een bouwoppervlak van 30,5 x 30,5 x 60 cm? Check dan de Rais3D Pro 2 Plus!

Rais3D Pro 2 Plus 3d printer
Rais3D Pro 2 Plus 3d printer


3D printers: Wat is de beste koop?

Welke 3D printer kan jou nou het beste kopen dan? Dat is dus geheel afhankelijk van je budget en waar je de printer voor gaat gebruiken. Hoe hoger je eisen en wensen, hoe hoger de prijs van de 3D-printer. Je kan het dus zo gek maken als je zelf wilt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *