3D Filament soorten | Wat is PLA filament?

Met PLA filament geprinte skull

Wat is PLA filament?

Het meest gebruikte 3D filament is al sinds het begin PLA (polylactic acid). Het is een 3D printer filament van hoge kwaliteit met eigenschappen van zetmeelrijke planten, zoals maïs, suikerbieten en tarwe. Dit zorgt ervoor dat PLA filament biologisch afbreekbaar is. Het is daardoor een stuk milieuvriendelijker dan andere 3D filamenten.

Voordelen van PLA filament

  • Een voordeel is dat je met dit populaire 3D filament prints maakt die zeer gedetailleerd zijn;
  • PLA filament geeft een zoetige geur af tijdens het gebruik van je 3D printer of 3D pen. Dit komt door de aanwezigheid van onder andere maïs en suikerbiet;
  • Met PLA geprinte objecten hebben een lichte glans over zich heen;
  • Het is een 3D-filament wat vrij makkelijk in het gebruik is. Dat wil zeggen dat je met al te weinig calibreren en aanpassen van je printer instellingen je mooie objecten kan maken;
  • Er zijn ontelbaar veel kleuren PLA verkrijgbaar;
  • PLA is voordelig in de aanschaf.

De nadelen van werken met PLA filament

  • 3D objecten die gemaakt zijn met PLA filament, zijn niet goed bestand tegen weersinvloeden en hoge temperaturen (max. 50°C). Je kan ze bijvoorbeeld niet buiten gebruiken of neerzetten zonder dat ze op korte termijn verkleuren of kapot gaan door regen, wind of lage temperaturen.
  • PLA prints zijn dus niet erg sterk en stevig. Dit geeft grote verschillen met bijvoorbeeld PC+, ABS of Nylon (PA, red.) filament. Deze 3D filamenten maken zeer sterke prints die bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden en hoge(re) temperaturen.
PLA filament Robots

Printen met PLA filament

Veel beginners (maar ook gevorderden) gebruiken PLA filament omdat er makkelijk mee te werken is. Het print gewoon erg prettig.

Het is mogelijk om met PLA te printen zonder een verwarmd printbed te gebruiken, al raden we je dat eigenlijk niet aan. Het kan voorkomen dat je 3D print loslaat. Voor een optimale hechting van je print aan het (verwarmde) heated bed raden we aan 3DLAC te gebruiken.

Verder print je met PLA filament op een temperatuur die vrij laag ligt.

PLA filament heeft tot slot weinig last van warping, oftewel het kromtrekken van je print. Bij grotere prints kan je de ventilator bij je extruder in het begin van je print beter even uit te zetten. Op deze manier kan het PLA filament zijn warmte kwijt. Dit maakt de kans op warping van je print nog kleiner. Nadat je een aantal centimeters hebt geprint, raden we je aan de ventilator weer aan te zetten.

PLA met de eigenschappen van hout

Een mooie eigenschap van PLA filament is dat je er als producent vrij gemakkelijk eigenschappen aan kan toevoegen. Dit voor een bepaalde, specifieke “look-and-feel”. Zo is PLA met hout daar aan toegevoegd erg populair. Vaak wordt het verkocht onder de noemer “Wood filament”, Wood Fill” of “Wood Filled”. Het percentage hout wat er aan toegevoegd is zorgt ervoor dat het ruikt als hout na het printen, maar ook bewerkbaar is als hout. Je kan het bijvoorbeeld schuren en zagen. Hoe hoger het percentage hout, hoe meer het er op lijkt na het printen. Het zorgt er verder ook voor dat de ideale temperatuur van het 3D printen veranderd en ook de hardheid zal anders zijn.

Andere speciale soorten PLA filament

Omdat PLA filament zo populair is, zijn er veel verschillende soorten PLA verkrijgbaar. Zo is er Silk of Satin PLA te koop wat een zijdeglans geeft aan je object. Verder is er veel PLA verkrijgbaar met daaraan metaalsoorten toegevoegd, zoals aluminium, brons, koper, etc. Je kan ook kiezen voor de Soft PLA variant. Deze is zeer buigzaam, maar lang niet zo buigzaam als bijvoorbeeld TPE en TPU filament.

>>>Lees hier meer over TPU filament.
>>>Lees hier meer over TPE filament.

PLA is ook verkrijgbaar als glow in the dark variant. Deze geven licht in het donker.

Daarnaast is er van kleur veranderend PLA te koop. Dit PLA veranderd van kleur bij bepaalde temperaturen of wanneer het in aanraking komen met UV-licht. Verder is er ook een geleidende variant verkrijgbaar die elektriciteit geleid.

1.75mm PLA filament

Heb je een 3D-pen? Dan kan je vaak prima aan de slag met PLA filament. Voor een 3D pen moet je PLA filament gebruiken met een diameter van 1.75mm. PLA filament is handzaam om mee te werken en zorgt voor een zoetige geur bij gebruik. Let op: De 3Doodler is een 3D pen die geen gebruik maakt van 1.75mm filament. Voor deze specifieke3D pen moet je speciale filament sticks kopen met een afwijkende diameter.

>>> Lees hier meer over 3D pennen
>>> Lees hier meer over de 3Doodler

PLA filament kopen

Dit filament is vrijwel bij elke aanbieder te koop, zowel online als in de stenen winkels. Dat heeft te maken met de gebruiksvriendelijkheid van het filament en het feit dat je het goed kan gebruiken voor een 3D pen.

Andere redenen zijn dat het relatief goedkoop is en er ontzettend veel verschillende kleuren te verkrijgen zijn.

Ben je van plan PLA filament te gaan kopen? Kijk dan eens bij Amazon.nl of Conrad. Zij hebben een enorm aanbod PLA filament in het assortiment. Vrijwel alle denkbare merken, van goedkoop tot duur, zijn hier verkrijgbaar. Andere voordelen zijn, dat je filament over het algemeen snel geleverd wordt (levertijd staat erbij vermeld) en de bezorging is vaak gratis.

Bekijk de actuele prijzen voor PLA filament:

PLA filament in de aanbieding

Het komt wel eens voor dat PLA filament bij de reguliere webwinkels in de aanbieding is, maar omdat het van zichzelf relatief goedkoop is, komt dit niet heel vaak voor. Waar je PLA meestal wel voor een laag prijsje kan scoren, is via Aliexpress. Let op dat de kwaliteit kan tegenvallen. Daarnaast is de levertijd vaak vrij lang.

3D printer | PLA settings

De beste resultaten boek je als je je 3D-printer instelt tussen de 200 en 230°C. Verwarm je printbed daarnaast naar een temperatuur tussen de 60 en 80°C.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *