Problemen bij het 3D printen | Slechte hechting aan het printbed

3D geprinte kroon op printbed

“Het object blijft niet aan het printbed hechten.”

Wanneer je print niet goed hecht aan je printbed, kan dat meerdere oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken en oplossingen om dit vervelende probleem tegen te gaan


Het printbed is niet schoon

Zorg er altijd voor dat het printbed schoon is. Is je printbed ietwat ‘schmutsich’? Gebruik dan een beetje alcohol of water om ‘em schoon te maken.


Het printbed is niet waterpas

Zorg er altijd voor dat je printbed vlak is en compleet waterpas. Als dit niet het geval is, laat de eerste laag van de print altijd los omdat het niet goed kan hechten aan het oppervlak.


De printer print de eerste laag te snel

Wij raden aan de eerste 3 tot 5 lagenop een lagere snelheid te printen. Op die manier vergoot je de kans dat de print direct goed hecht. Eenmaal een basis geprint, kan je de snelheid verhogen om je print tot een goed einde te voltooien.

>>> Lees hier meer over de beste 3D printers van 2022


De nozzle is te ver verwijderd van het printbed

Als je je print start moet de eerste laag direct gehecht worden aan het printoppervlak. Zorg ervoor dat de nozzle het printbed raakt als je start met je print.

Dit probleem is vaak makkelijk op te lossen via je 3D print software of door je printbed iets te verhogen. Let wel op dat je aanpassingen niet te rigoureus toepast. De eerste laag van je print is namelijk niet veel dikker dan 0,2 mm.


Te lage temperatuur tijdens het printen

Bij het starten van een print is het zaak dat het geprinte filament niet te snel afkoelt. Daardoor ontstaat er warping en krimpt als het waren je object. De eerste lagen moeten dus warm blijven zodat ze goed hechten aan je printbed. Wij raden aan een heated printbed te gebruiken. Door deze te gebruiken blijft de warmte constant en blijven de eerste lagen gehecht aan het printbed. Per soort filament verschilt de hoogte van temperatuur voor je heated bed. Je kan in je software deze waardes invoeren.


Koelingsfan gebruiken?

Vaak gebruik je een ventilator tijdens het 3D printen. Wil je print niet hechten, probeer dan eens de eerste 5 lagen je fan / ventilator uit te laten. Dit kan je ook makkelijk instellen in je 3D print software.


Adhesieproducten gebruiken

Om je print goed te laten hechten aan je printbed kan je gebruik maken van verschillende adhesieproducten. Hierbij kan je denken aan 3DLAC (= ons advies!), kaptontape of een Pritt stift (dit geeft wel een viezige plaklaag op de onderkant van je print).

Bekijk actuele prijzen van 3DLAC:


Bekijk actuele prijzen van kaptontape:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *