3D Filament soorten | PVA filament

PVA filament

Wat is PVA filament?

PVA 3D filament (polyvinylalcohol) is een transparant, vaak gelig gekleurd kunststof wat oplosbaar is in water. Door deze eigenschappen is het in filamentvorm uitermate geschikt om te gebruiken als ondersteunend materiaal voor de meer complexe 3D prints. Dit maakt het het meest eenvoudige ondersteunend filament wat momenteel te koop is. Een stuk eenvoudiger dan bijvoorbeeld HIPS filament. HIPS wordt, naast PVA, ook vaak gebruikt als support materiaal bij 3D prints.

>>> Lees hier meer over HIPS 3D printer filament


Eigenschappen van PVA filament

Een andere eigenschap van PVA filament is het niet erg flexibel is. Pas er dus mee op dat er niet teveel spanning op het filament op de spindel staat. Omdat PVA zeer gevoelig is voor vocht, bestaat er de kans dat het dan breekt.

Wil je printen met PVA filament? Dan is varieert de printtemperatuur tussen de 180°C en 230°C. De beste temperatuur is afhankelijk van je 3D printer en het merk filament. Zorg ervoor dat de printtemperatuur niet te hoog wordt, anders gaat het PVA filament kristaliseren. Gebeurt dit, dan is het filament niet meer oplosbaar in water.

Tijdens het afkoelen van het geprinte object kan er enige warping van de printoptreden. Zorg er voor dat de print niet te snel afkoelt om dit te voorkomen.

Een heated bed is niet noodzakelijk voor het printen met PVA.

Tot slot heeft PVA filament een goede hechting met ABS en PLA filament. Ook zijn er doorontwikkelde PVA merken die TPU, ASA en andere filament soorten ondersteunen.

PVA 3D filament op spindel
PVA filament

PVA filament en je 3D printer

Omdat je dit filament gebruikt ter ondersteuning van je te printen 3D model, is het noodzakelijk dat je 3D printer beschikt over twee extruders (printkoppen). Heeft je printer geen twee printkoppen? Dan kan je er simpelweg niet werken met PVA.

De ene printkop gebruik je voor het te printen object (bijvoorbeeld met PLA of ABS filament) en het PVA filament gebruik je voor de ander om ervoor te zorgen dat het object niet vervormd of breekt tijdens het 3D printen. Ook kan je met PVA heel mooi, holle ruimtes en zwevende delen maken in je object.


Oplosbaar 3D filament

Omdat PVA filament volledig oplosbaar is in water, kan je het niet gebruiken als basis voor je project. Het is simpelweg te bros en bij enig contact met vocht of water zal het breken.

Heb je een object geprint en gebruik gemaakt van PVA? Leg het dan in water zodat het PVA oplost. Ververs vervolgens regelmatig (zo ronde om de 2 uur) het water totdat het PVA filament volledig opgelost is.


Bewaren van je PVA filament

We adviseren je om je PVA filament altijd op te slaan in een droge omgeving. Dit 3D filament is zeer gevoelig voor vocht! Na openen van de verpakking is het lastig om deze weer vacuüm om je spindel heen te krijgen. Dit probleem kan je simpel op lossen door bij ons een vacuüm zak en een vacuüm pompje aan te schaffen. Voeg daarnaast altijd een zakje silica toe om eventueel resterend vocht mee op te vangen.


Prijs PVA filament

De prijzen van PVA filament variëren tussen de 30 euro en 60 euro voor een spindel met 500 gram filament. Er zijn ook aanbieders die samples aanbieden tegen lagere prijzen.


PVA filament kopen

PVA filament is verkrijgbaar in verschillende merken. PVA kopen kan bij verschillende webshops. De meeste merken zijn te koop bij:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *