ABS filament prints bewerken met aceton

ABS 3D filament

Een ABS geprint object bewerken met aceton

Heb je een 3D print gemaakt in ABS filament ? Dan kan je deze bewerken met aceton. Door aceton te verdampen wordt je 3D-print namelijk helemaal glad en krijgt het een mooie glans. Het zorgt ervoor dat alle zichtbare laagjes van je 3D print verdwijnen. Wat moet je hier voor doen?


Benodigdheden voor het maken van een aceton verdamper

Een aceton verdamper is heel makkelijk te maken. Hieronder hebben we de benodigdheden voor je op een rijtje gezet:

  • De in ABS gemaakte 3D print (alleen objecten gemaakt in ABS zijn hiervoor geschikt; probeer dit niet met prints van andere soorten 3D-printer filament!);

>>> Lees hier meer over ABS filament

  • Aceton;
  • Een goed stuk toiletpapier of keukenrol;
  • Een afsluitbare pot of bak vervaardigd van een ander materiaal dan ABS. Deze moet luchtdicht zijn. Zorg er verder voor dat je 3D print er fatsoenlijk in past;
  • Aluminiumfolie.
Flesje aceton
Aceton

Zo maak je een aceton verdamper

Let vooraf goed op dat je de dampen van aceton niet inademt! Deze kunnen erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je op je huid krijgt kan je het er afspoelen, maar krijg je het binnen, raadpleeg dan direct een arts.

  1. Om ervoor te zorgen dat je 3D print niet aan de bodem blijft plakken, leg je een laag aluminiumfolie in je pot of bak. Plaats de 3D print in het midden ervan.
  2. Pak vervolgens een stuk toiletpapier of keukenrol en vouw dit een aantal keren dubbel. Zorg er vervolgens voor dat je het papier goed nat maakt met aceton. Leg het papier in de bak, maar zorg ervoor dat je je 3D print niet raakt met het papier!
  3. Ligt het natte stuk papier in je pot of bak? Sluit deze dan zo snel mogelijk af. Na een uur of twee zie je duidelijk resultaten. Maar let wel op dat je je 3D print niet veel te lang in de bak of pot laat zitten. Naar mate de tijd vordert zullen de details van je 3D print steeds vager worden en uiteindelijk zelfs verdwijnen.

Ben je tevreden over het resultaat? Haal dan de deksel van de pot of bak af. Zorg ervoor dat je niet met je gezicht erboven hangt! Nogmaals: De dampen die vrij komen zijn erg schadelijk voor de gezondheid.

  • Door de aceton damp is je 3D print nu erg zacht geworden. Het is dus aan te raden minimaal 15 minuten te wachten voordat je deze uit de pot of bak haalt. Zorg wel dat de deksel eraf is en zet even een raampje open ; )

Veel succes met je project! En let op: Safety first!


amazon.nl
Ook aceton koop je op amazon.nlhttps://amzn.to/4eT7oIg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *