3D Filament toepassen

3D printer

Toepassingen voor 3D filament

3D filament is toe te passen in FDM 3D printers en 3D pennen.

>>> Lees hier meer over 3D printers
>>> Lees hier meer over 3D pennen

3D filament in dozen
3D filament wordt veelal geleverd op
vacuüm verpakte spindels in een speciaal doosje.

Wat is een FDM 3D printer?

3D filament dient als materiaal wat door FDM (Fused Deposition Modeling) 3D printers verwerkt wordt. Deze techniek wordt gebruikt voor toepassingen binnen verschillende bedrijfstakken, waaronder de industrie, retail, automotive, aerospace en de medische wereld. Aan de hand van 3D-modelgegevens wordt kunststof (3D filament red.), laag op laag op elkaar gesmolten tot het model gereed is.

Het 3D filament wordt in de 3D printer gesmolten. Vervolgens gaat het filament in gesmolten vorm door een extruder en onder hoge druk, via een spuitmond (nozzle, red.), op een vlakke ondergrond, oftwel printbed, aangebracht. Dit is in de meeste gevallen een glasplaat die onderaan de 3D printer gemonteerd is. Door de extruder of het printbed te laten bewegen in de 3D printer zorgt de printer ervoor dat de juiste vorm, laagje voor laagje, op elkaar geplaatst wordt. Omdat het vloeibare filament snel stolt, krijgt het de juiste vorm en bouw je op die manier het door jouw geselecteerde object. Dit object had je eerder opgezocht en in je computer ingeladen. Dit zijn zogenaamde .STL bestanden die vanuit de computer je 3D printer laten werken.

Er zijn enorm veel soorten 3D filament in omloop, gemaakt van verschillende soorten kunststof en in verschillende samenstellingen. Afhankelijk van het merk 3D printer en de nozzle zijn verschillende soorten 3D filament bruikbaar.

>>> Lees hier meer over alle soorten 3D filament


Wat is een 3D pen?

Een 3D pen lijkt op een 3D printer met als grote verschil dat jij zelf de regie hebt over wat er geprint wordt. Je hoeft geen 3D model in te laden in je computer. Een 3D pen is een handzaam apparaatje wat je kan laden 3D filament, in de meeste gevallen aan de achterkant. Door een verwarmingselement smelt het filament binnen in de 3D pen. Vervolgens komt het filament onder druk uit een nozzle waardoor je er mee kan gaan ’tekenen.’ Dit houdt in zoverre in dat je er driedimensionale objecten mee kan tekenen.

Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van special ontworpen stencils. Die trek je over met je 3D pen en de gemaakte onderdelen bevestig je vervolgens aan elkaar. Hieronder zie je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de Eiffeltoren te maken.

3D Pen stencil voor het maken van de Eiffeltoren

3D pennen zijn vaak alleen geschikt voor een beperkt aantal soorten 3D filament. Dit staat aangegeven bij het producten. Meestal is de 3D pen alleen geschikt voor ABS en PLA filament, maar het wil nog wel eens voorkomen dat ook PETG gebruikt kan worden.

>>> Lees hier meer over 3D pennen
>>> Lees hier meer over ABS 3D filament
>>> Lees hier meer over PLA 3D filament
>>> Lees hier meer over PETG 3D filament

3D Pen Advanced

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *